OKUL ÖNCESİNDE MESLEKİ GELİŞİM

Günümüzde, iş dünyası insan yaşamının merkezinde bulunmaktadır. Bu noktada bireylerin kendilerine uygun meslek seçimleri yapabilmeleri, daha mutlu ve sağlıklı olmalarını sağlayacak önemli bir koşul haline gelmektedir. Meslek bilgisi gelişimi, çocukluktan başlayan oldukça uzun bir süreci kapsamaktadır.

Meslekler hakkında bir takım fikirler oluşturabilmeleri çocukların gelecekte yapacakları seçimleri olumlu yönde etkilemektedir. Böylece çocuklar, yeteneklerine, ilgi ve isteklerine uygun bir mesleğe sahip olabilmektedirler. Ancak çocuklara bu konuda bilgi verebilmek için, çocukların meslekleri ne kadar tanıdıkları ve bu meslekleri tanıma sürecinde hangi faktörlerin etkili olduğu konusunun bilinmesi gerekmektedir. Bu yolla elde edilen bilgiler çocukların ileriki yıllarda yapacakları meslek seçimlerini önemli ölçüde etkileyebilmektedir.

Çocukların meslekler hakkında geliştirdikleri yargı ve fikirler bu mesleklere bakış açılarını etkilemekte ve bu bakış açılarına göre meslek seçimi yapmalarını sağlamaktadır. Çocukların meslekler konusunda doğru bilgi edinmeleri için meslekleri doğru tanımaları gerekmektedir.

         Mesleki gelişim süreci, bedensel, zihinsel, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişmelerle çok yakından ilişkilidir. Meslek daha küçük yaşlarda başlayıp ilerleyen yaşlarda somutlaşır. Çocuk büyüyüp öğrendikçe yeni ilgi alanları geliştirmekte bazı alanlardaki ilgilerini de derinleştirmektedir. Yaşadıkça, öğrendikçe yeni tecrübe ve beceriler kazanarak çevresindeki yetişkinleri gözlemektedir. Geliştirdiği yeni fiziksel ve bilişsel becerilerden hayatında nasıl yararlanması gerektiğini öğrenmektedir. Bunlar, meslek kavramının ve ihtiyacının gelişmesinde temel başlangıçtır ve meslek gelişiminin süreçlerini oluşturmaktadır.

         Mesleki gelişim süreci, çocuklukta bir meslek fikrinin oluşmaya başlamasından, yetişkinlikte bir meslek sahibi oluncaya kadar geçen gelişim evrelerini kapsar.  Meslek gelişim süreci günümüzde okul öncesi yıllardan başlayan bir süreçle ele alınmaktadır. Çocuğun ve daha sonra ergenin gelişim özellikleri ve bilişsel yapısına da uygun olarak değerlendirilen bireye ve çevresine ait birçok etmenin etkileşimi ile oluşan mesleki gelişim süreci aşamalarından biri olan "Uyanış ve farkında olma", okul öncesi dönemden başlayarak ilkokul sonlarına kadar devam eden bir dönemdir. Dönemin başlarında çocuk, çevresindeki meslekleri fark ederek, bireylerin farklı mesleklere sahip olduklarını kavrar

         Biz de okul olarak bu yıl boyunca öğrencilerimizin gelişim dönemlerini dikkate alarak onları mesleki rehberlik boyutunda desteklemeyi planlıyoruz. Hem müfredata hem de sınıf rehberlik planına bu yönde etkinlikleri koyarak bu süreci başlattık. Değerli velilerimiz, sizler de kendi yaptığınız işleri ve çevrenizdeki meslekleri çocuklarınıza tanıtarak bu işe başlayabilirsiniz. Eğer işyeriniz müsaitse çocuğunuza yaptığınız meslek ile ilgili bir deneyim yaşatabilirsiniz. Ayrıca bu konudaki fikirlerinizi sınıf öğretmeninize ve okulumuz rehberlik servisine iletebilirsiniz. Sevgiyle kalın.




Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin

Etiketler :mesleki gelişim,


  Beğen | 0  kişi beğendi